Izdavanje stanova u Beogradu – “siguran biznis” ili briga?

Izdavanje Stanova Beograd

Mnogi kupci, posebno manjh stanova, oko 35-40 kvm, ukoliko ne planiraju tu da žive, te stanove izdaju za određeni mesečni iznos (rentu). Neko bi rekao da je to siguran biznis iz više razloga – 1) ako je nekretnina koja se izdaje u Beogradu, pored neke škole i fakulteta, uvek će biti studenata, 2) stan ne može niko “da ukrade”, to je imovina koja donosi novac i koja je uvek tu, 3) prilivi stižu svakog meseca i dobrodošli su u kućni budžet, 4) i kad izdavalac neće više da izdaje stan, opet mu ostaje nekretnina ako hoće da proda. Deluje kao da nema gubitka.

Izdavanje stanova u Beogradu, pogotovo onih koju su manjih kvadratura, oko 35-40 kvm, uvek je bio “mali biznis” koji Zakupodavcu nije donosio neki velik novac koji bi ga učinio bogatim ali je bio dodatni prihod koji bi mu olakšao tekuće troškove koje ima ili bi mu možda malo popunio tekući budžet. Na prvi pogled, izdavanje manjih stanova deluje kao “siguran biznis”. Međutim, kao i svaki “biznis”, može u svakom trenutku da postane i rizik. Što znači da Zakupodavac nekretnine u jednom trenutku od “sigurnog prihoda” može da dobije “siguran trošak” koji je dužan da plati.

Ono što je važno za Zakupodavca nekretnine je da mora da realno sagleda stanje stana koji izdaje - tržišnu cenu izdavanja za stan te kvadrature, lokaciju kao i realno stanje stana (u kakvom se stanju nalaze stvari (nameštaj), kuhinja, kupatilo. Drugim rečima, da li izdaje stan koji je dostojan života čoveka. Vrlo često se dešava da Zakupodavci u oglasu navedu u oglasu samo lokaciju i cenu, gde se ispostavi da budući Zakupac tog stana neće imati kvalitetan stambeni život (vlaga u stanu, ne rade svi elementi u stanu, kupatilo je u jako lošem stanju i sl).

Sa druge strane, kada Zakupodavac izdaje nekretninu koja je u pristojnom stanju (nekretnina ima sve što treba da jedan stan nudi relativno komforan život) ili čak ako je stan luksuzno sređen, mora biti posebno obazriv kada izdaje stan. Ono što može da predstavlja rizik u ovm “biznisu” je to da takav stan može biti oštećen od strane Zakupca, može da se desi da  mnogo računi ostani neplaćeni itd.

Screenshot 2022-04-10 at 14.04.54

Ponuda Stanova za Izdavanje

 

Kako da Zakupodavac “osigura svoj biznis”

Ono sto bi svaki Zakupodavac trebalo da na početku svake saradnje da jasno naglasi u stanu (na ulaznim vratima sa unutrašnje stane) kućni red i pravila ponašanja korisnika. Naravno, to svakako nije garancija da će Korisnik da se pridržava tog reda ali svakako da bude upoznat sa tim.

Takođe Zakupodavac bi trebalo da naglasi da svakako neće uznemivarati svaki dan Korisnika (pozivi, dolazak na vrata itd) ali treba da naglasi da će svaki mesec dolaskom po kiriju da izvrši proveru da li je sve u redu u stanu – da li sve funkcioniše od uređaja, stanje stana i provera da li Zakuopac redovno plaća račune i komunalije.

Jako je važo da Zakupodavac upozna komšiluk, bar stanare sa istog sprata da će izdati stan i ako imaju bilo kakve primedbe da mogu u svakom trenutku da ga pozovu. Na taj način, bez obzira što je stan izdat, svakako treba održavati i dobre komšijske odnose.

Zakupodavac bi trebao jasno da obavesti Zakupca i pravilima i kućnom redu i naravno, uz cilju dobre saradnje, može da dozvoli korisniku da ponekad da dovede i druga lica u stan (proslava rođendana, neko slavlje i sl). Izdavalac mora biti svestan da je izdao stan čoveku koji treba da ima društveni život (student, mladi bračni par i sl.) i da ne treba da određuje previše stroga pravila i prikazivati svoju nekretninu kao da ima muzejsku vrednost. Ukolike se i nešto pokvari od uređaja ili ošteti, svakako se obe strane mogu dogovoriti oko toga kako će opravka uraditi, ko će platiti i sl. Izdavalac mora biti svestan da je nekad mnogo važnije da ima Zakupca koji će mu biti pouzdan, korektan i pošten i da je to čak mnogo značajnije nego da bude previše strog ili da podiže cenu na svakih 6 meseci, čime dolazi u situaciju da mora često da daje oglas i da ponovo traži novog korisnika. Uz dobar i korektan dogovor obe strane ovaj “biznis” svakako može postati – siguran!

I ovde je bitna uloga Agencija za nekretnine koje svojim angažovanjem mogu smanjiti rizik na najmanju moguću meru.