Kupovina stanova bez Agencije – rizik ili prednost ?

Nekretnine Obradovic-Agencije za nekretnine

Agencije za nekretnine, pored toga što vam pomažu u pronalaženju nekretnine prema Vašim zahtevima, pružaju i određenu stručnu pravnu pomoć kod same realizacije kupovine stana. Potraga za stanom je proces koji traje, ali sama kupoprodaja je čin koji zahteva da imate i određenu pravnu sigurnost kao kupac. Svakako kupovina stana bez Agencije, je na neki način rizik koji će Vam uštedeti par procenata Agencijske provizije, ali postavlja se pitanje da li to i koliko vredi ukoliko dođe do nekih pravnih problema. Agencija sa svojim pravnicima predstavlja Vašu podršku da ovaj čin kupoprodaje, pravno protekne bez ikakvih problema i sa najmanje rizika.

Kupovina stana bez registrovane Agencije za nekretnine u prvom trenutku kupcu izgleda kao trenutna ušteda u ovom poslu. Međutim, oglasi tipa “kupovina stana bez posrednika, koji se često mogu videti na ulaznim vratima pojedinih zgrada, ipak predstavlja rizik. Registrovane Agencije za nekretnine nisu samo firme gde rade neki Agenti prodaje, gde se kupac vodi logikom da to sve može da završi i bez njih. U neku ruku to i jeste tačno, jer kupovina stana i jeste kao i svaka druga kupovina – poslovni odnos dva lica gde dolazi do razmene dobara i transakcije novca. Međutim, stan nije samo objekat nego predstavlja i imovinu i vrlo je važno da imate i određenu pravnu sigurnost vezano za tu nekretninu.

Drugim rečima, pravni timovi Agencija za nekretnine su tu kao pomoć da sve protekne u redu kod kupoprodaje, da vi kao kupac ne budete oštećeni od strane prodavca, da prodavac ne gubi vreme i ne rizikuje sa neproverenim kupcima koji bi mu dolazili u stan, da svi važni elementi budu navedeni u kupoprodajnom ugovoru i sl. Nekad su takve činjenice mnogo važnije od par procenata koje će kupac ili prodavac da uštedi kupovinom stana bez posrednika. Na kraju, nemojte zaboraviti možda i najvažniju činjenicu. Registrovane Agencije za nekretnine moraju, po zakonu o posredovanju da imaju obavezno osiguranje kod osiguravajućih kuća, što Vas moze zaštiti i nadoknaditi Vam eventualno napravljenu štetu.

Nekretnine Obradovic - Agencija za nekretnine

Koliki je procenat (provizija) Agencija za nekretnine?

Agencija za nekretnine je pravno lice i kao i svaka druga firma ima svje redovne troškove (prostorije, plate, doprinosi i sl.) i pošto “živi” od usluga logično je da svoje usluge naplaćuje. Agencije za nekretnine obično uzimaju proviziju od nalagodavca oko 2% od vrednosti nekretnine koja je predmet ugovora. Nalagodavac može, po zakonu o posredovanju biti i Prodavac i Kupac.

Ono što je važno napomenuti, Agenti za nekretnine koji vas vode na razgledanje stanova, mogu da Vam pokazuju i više desetina stanova, što predstavlja vreme koje im ne garantuje da ćete kupiti baš taj stan. Zato je važno da sa Agentom dogovorite i da mu date što više smernica kakav stan želite, do koje sume ste spremni da platite, koje su lokacije poželjne itd. Na taj način, Agent može vrlo brzo da nađe nekretninu koja bi mogla da odgovara traženim uslovima. Agencije za nekretnine imaju i razvijenu međuagencijsku saradnju koja ovaj proces čini još efikasnijim.  Naravno, može da se desi da pronadjena nekretnina ima neke stavke koje možda nisu u skladu sa početnim traženim parametrima, ali svakako vrlo često možete čuti da Agenti kažu “vredi pogledati” što znači da možda stan neće ispuniti sve tražene kriterijume ali neka ispuni neke važne i to je sasvim dovoljan razlog da ipak pogledate stan.