Da li je bolje kupiti stan u novogradnji ili starogradnji?

Novogradnje Prodaja Beograd-Nekretnine Obradovic

Kod kupovine stana, kupci često imaju dilemu da li da kupe u starogradnji sa idejom da će morati da rade odmah veća renoviranja ili da kupe stan u novogradnji gde se odmah useljavate u sređenu nekretninu i kako se kaže ostaje vam “da samo obrišete prašinu”. Oba tipa nekretnine imaju svoje prednosti i mane

Kupovina stana nameće mnogo pitanja na koja najčešće nailazi kupac tokom svoje potrage za stanom ali svakako jedno od njih jeste - da li je bolje kupiti stan u novogradnji ili starogradnji? Neko bi rekao da to može da odredi kupovna moć kupca nekretnine tako da ko ima više para kupiće nešto u novogradnji dok oni sa manje para tražite stanove koji su stari i po 50 godina.

Tržište nekretnina, bar u Beogradu, pokazuje da čak i stanovi koji su građeni pre 60-70 i više godina godina, i dalje imaju veliku tržišu vrednost, prvenstevno zbog lokacije koja je obično centar grada. Kupac sa druge strane treba da sagleda da li mu se “isplati” da kupi takav stan ukoliko na primer nema svoj parking ili ukoliko je potrebno da kompletno renovira ceo stan. Stari stanovi imaju stari način gradnje gde su debeli zidovi, prostorije obično nemaju raspored koji bi zadovoljio današnje zahteve,  plafoni su veoma visoki (problem oko zagrevanja prostorije) i sl.

Sa druge strane novogradnja omogućava kupcu da kupi stan gde su ugrađeni novi materijali, kod projektovanja mnogo više se vodilo o rasporedu prostorija, sama zgrada nudi neke tehničke prednsti (sopstveni parking, video nadzor i sl.). Kupovina stana u novogradnji omogućava da kupac ulazi u već sređen stan tako da nije potrebno nikakvo dodatno renoviranje stana jedino ukoliko kupac ima neke posebne zahteve koji su van ponude.  Naravno, takve prednosti sa sobom povlače i više sredstava koja su potrebni za kupvinu takve nekretnine.

Novogradnja Beograd-Nekretnine Obradovic

Prednosti i mane tipa gradnje

Kupac bi trebao da sagleda šta mu je prioritet i važnije u odabiru novogradnje i starogradnje i da pokuša da to uklopi u svoju sumu novca koju je spremnan da izdvoji za svoj dom. Svaka Agencija za nekretnine da bi pomogila u svakoj dilemi koju kupac ima oko nekih parametara, uvek predlaže da kupac napravi neku svoju tabelu sa dve kolone gde su te dve nedoumice (novogradnja i starogradnja) i da pokuša da u svakoj koloni upiše prednosti i mane svakog tipa gradnje. Na taj način ima sumirane sve prednosti i mane svakog tipa gradnje i tamo gde se pojavljuje jako puno “mana” svakako može da bude “tas na vagi” kod odluke.Na taj način, ovakav tabelarni prikaz vam može pomoći i kod bilo kojih drugih odluka kod kupovina stana.

                                            Pogledajte Ponudu Novogradnji