Stan na dan ili mesečno izdavanje - Šta je isplativije?

U poslednjih par godina, vrlo često se po oglasima za nekretnine u delu - IZDAVANJE NEKRETNINA, mogu se naći oglasi Izdavanje stanova na dan (tzv. stan na dan). Postavlja se pitanje, šta je isplativije za zakupodavca - Stan na dan ili mesečno izdavanje? Kao prvo, zakupodavci moraju biti realni i davati realnu cenu izdavanja (bilo kao mesečna i dnevna renta) prema stanju, uređenosti i lokaciji stana. Što znači, da se ne izdaje “super sređena garaža” ili da se ne predstavlja stan kao “deluks” gde se na prvi pogled vidi da stan uređen pre više decenija (stanje parketa, nameštaja, kuhinja, kupatilo itd.).

Stan na dan je noviji tip izdavanja nekretnina koji dosta aktuelan u poslednjih par godina, pogotovo kada u Beograd dolazi sve više stranaca sa raznim povodima (koncerti, proslava nove godine u Beogradu) ili kada dolazi poslovni svet (sajmovi, simpozijumi). Za razliku od hotela gde su aranžmani dosta skuplji, pogotovo za hotele u centru, opcija stan na dan, deluje kao dobra i jeftinija varijana ako se ostaje nekoliko dana. Cena izdavanja stana na dan zavisi od same nekretnine (opremljenost stana, stanje u kom se nalazi stan) i naravno lokacije. Okvirne cene idu oko 50 eura/dan pa čak i više. Danas na internetu može se naći veliki broj specijalizovanih web sajtova koji nude samo opciju ponude stan na dan sa detaljnim opisom lokacije, slikama stana, sa pratećim tekstom i mapom koja pokazuje sadržaj koji se nalazi u blizini  (muzej, bioskop, restorani is l). Strancu, koji je najčešći zakupac ove opcije, odgovara da zna tačno šta mu se nalazi u blizini nekretnine i da može vrlo brzo da dođe do centra ili neke druge lokacije. Ponuda je šarolika po pitanju cena i lokacije – od strogog centra do blizine sajma.

Izdavanje stan na dan

Brza ili pouzdana zarada?

Kada se sračuna da u jednom mesecu ima 30 dana, može se zaključiti da zakupodavac može da ima višetruko veću zaradu ukoliko radi izdavanje stan na dan nego ukoliko izdaje tu nekretninu u mesečni zakup. Međutim, postavlja se pitanje da li to isplativo izdavanje stana na dan za neki duži period.

Kao prvo, ono sto je karakteristično za opciju izdavanja stan na dan jeste da zakupodavac nema stalno zakupce. Zakupci koriste nekretninu određeni period – 1-2 dana i posle toga nekretnina ostaje prazna jedino ukoliko zakupodavac nema već novog zakupca sa kojim se dogovorio kada da udje u stan. Drugo, najboje je da zakupodavac, svoj stan oglasi preko neke web platforme tako da ne mora svak drugi dan da daje oglase. Web platforme sa ponudom stanova na dan su obično urađene od strane registrovanih firmi koje se bave nekretninama, turizmom i sl. (ukoliko nije tako, preporučuje se zakupodavcu da se oglasi samo na platformama koje su izrađene od strane Pravnih lica – na primer, Agencije za nekretnine). Na taj način, i pred gostima zakupodavac deluje profesionalnije, ozbiljnije i pouzdanije i svakako da će gost, kad god ga put nanese u Beograd, odmah potražiti tu nekretninu za boravak od par dana u našem gradu.    

Sa druge strane, mesečno izdavanje je mnogo manja suma od sume koja se može dobiti ukoliko se izdaje stan na dan. Neka zakupodavac ima i nekoliko dana praznu nekretninu (dok se ne javi neki novi gost) i ukupan broj opet može da bude veći neko kada se izda stan pod mesečni zakup. Ukratko rečeno, na konretknom primeru, zakupodavac stana u centru, od 35-40 kvm, može da izda stan gde bi mesečna kirija bila oko 300 eura ili da izda taj isti stan 10 puta mesečno za po 50 eura (za 10 nevezanih dana), gde bi imao zaradu od 500 eura. Naravno, kad se izdaje stan na dan, to je cena izdavanja i tu nema plaćanja računa, komunalija i sl. Gost reguliše samo datu cenu i eventualno ako treba i neke boravišne takse da plati.   

Takođe, svako izdavanje stana na dan, zahteva da gost udje u sređen i očišćen stan tako da zakupodavac mora da uzme u obzir da posle svakog gosta mora da sredi kompletno svoju nekretninu – očisti, dezinfikuje, promeni posteljinu i sl. Da  li će to uraditi lično zakupodavac ili će iznajmiti neku osobu il firmu koja se time bavi, to treba da vidi koliko mu je to dodatni trošak. Ali svakako, novi gost mora da uđe u kompletno sređen stan.         

Sa druge strane, moze da se desi da naiđe period kada stan neće imati goste (nema sajmova, koncerata i sl). Takav stan iz prihoda prelaz u trošak jer računi i tekuće komunalije i dalje stižu. Zakupodavac bi trebao da sagleda realnu situaciju i možda da jedno vreme izdaje stan na dan i da vidi dinamiku takve vrste izdavanja i ukoliko vidi da nema očekivanu zaradu ili čak da ima i troškove,  da potom svoju nekretninu oglasi u redovan mesečni zakup. Stan koji je dobro lociran, uredno sređen i uz realnu cenu - svakako će naći i takvog “stanara”.