Kupovina stana kao investicija za izdavanje ?

Izdavanje Stanova - Nekretnine Obradovic

Kupac stana koji planira samo da izdaje svoju nekretninu, to vidi kao “siguran biznis” i sigurni investiciju jer jse vodi logikom – uvek će biti studenata koji ovde studiraju. Zato je važno da ako kupuje stan koji će koristiti samo za izdavanje, da traži stan sa pitanjem “Da li bi on tu živeo”. Sa takvom logikom i realnom cenom izdavanja, svakako će imati veliku potražnju i “siguran biznis”. Sa druge strane, ako misli da kupi  neku “garažu” ili “šupu”, koju će da renovira i izdaje – vro brzo će njegov “siguran biznis” postati siguran trošak

Kupovina stana koji će biti samo za izdavanje obično kupuju lica koja su sticajem raznih okolnosti došla do nekih određenih novčanih sredstava kao što je nasledstvo, prodajom neke zemlje i sl. Tada kupac obično ima neku sumu koja moža nije dovoljna da kupi veći stan ili mu nije potreban ali svakao ne želi da novac stavi u banku kao štednja pa se odlučuje da kupi neku nekretninu koju će mu koristiti za izdavanje. Ono je važno kod takvih odluka jeste da se realno sagledaju neke činjenice kod kupovine takve nekretnine. Kao prvo, stanovi koji se kupuju za izdavanje obično imaju malu kvadraturu (oko 35-40 kvm) i preporuka je da budu u blizini škola i fakulteta.

Kupovina takvih stanova negde dalje, može da se reflektuje na cenu, gde je kvadrat mnogo jeftiniji, ali se onda javlja problem da takva nekretnina ne može da se izdaje po nekoj ceni koja bi bila relativno profitabilna korisniku. Na primer, ako se stan od 35-45 kvm izdaje u centru za nekih 250-300 eura, kupac ne može da očekuje da se stan iste kvadrature izdaje na Petlovom ili Labudovom brdu za istu sumu. Cena izdavanja u tom slučaju ide skoro 50% niže.

“Ako želiš da zaradiš, moraš da uložiš

Sa druge strane, kupac mora biti svestan one stare trgovačke logike “Ako želiš da zaradiš, moraš da potrošiš”, što znači da kupac mora da bude svestan da će tu neko da živi koji želi da ima koliki-toliki komfor i život dostojan čoveka. To podrazumeva, da kupovina garaže ili raznih “šupa” za 10-15,000 evra koje će da se prerade u “stan za izdavanje” vrlo brzo će biti promašena investicija ili će vlasnik biti prinuđen da spušta cenu da na kraju zarada i neće biti nešto velika. Šta više, dolaziće vrlo često do menjanja korisnika stana pa je potrebno pronalazati nove korisnike, plaćati oglase itd. Postojaće i periodi kada se niko neće ni javljati na oglas, pa se redovni mesečni troškovi gomilaju. U takvim slučajevima, kupci najčešće na kraju prodaju te svoje “nekretnine” i obično to bude ispod cene za koju su je kupili. Kupac bi trebalo da gleda stan koji planira da kupi za izdavanje vođen pitanjem – Da li bi on tu živeo ? Mora biti svestan da stan koji planira da izdaje mora da ima neke pristojne uslove za život i da budući korisnik te nekretnine ne traži i ne očekuje neki poseban luksuz, ali ipak da ima kvalitet života dostojan čoveka.