Da li kupiti stan u staroj zgradi?

Starogradnja Beograd-Nekretnine Obradovic

Kupovina stana u starog zgradi sa sobom povlači i neke druge izdatke. Starogradnja u Begradu se uvek vezuje za centar (centralne opštine – Dorćol, Vračar, Stari grad itd) i ukoliko je nekom važno da lokacija bude baš ta, svakako mu starost zgrade neće biti prioritet. Sa druge strane, u većini slučajeva stan u starog zgradi zahteva veće renoviranje – od obaveznog krečenja, zamena kompletnih instalacija, zamena ili bar hoblovanje parketa itd. Tih izdataka, od novčanih do vremenskih (stan neće biti odmah useljiv), kupac mora biti svestan pre same kupovine.

Starogradnja u Beogradu, pogotovo stanovi u centru, gde su neki izrađeni i pre 100 godina, svakako predstavlja određenu prednost u smislu da stan ima neku istorijsku vrednost, odiše duhom starog Beograda i naravno, lokacija je obično strogi centar. Sa druge strane, kupac mora biti svestan da stanovi u starogradnji u većini slučajeva zahtevaju kompletno renoviranje. Stan koji je starogradnja i kompletno renoviran, svakako će imati veću tržišnu cenu i ukoliko je kupac spreman i to da plati, onda kupovina stana u staroj zgradi može da ima blagu prednost.

Ali sa druge strane, kupac mora biti svestan da u toj zgradi nije sam. Stare zgrade obično su par spratova, obično nemaju lift i postavlja se pitanje – ako je kupac spreman da kupi renoviran stan u staroj zgradi, postavlja se pitanje – da li su i drugi stanari isto tako uradili kompletno ili delimično renoviranje, da li su delovi van stana (hodnici, ulazni hol) koliko-toliko sređeni (okrečeni, čisti i sl). Kupac mora biti svestan da i pored velikog ulaganja u stan, može da bude problem ako komšija iznad nije renovirao cevi, instalaciju ili da li je hodnik (stepenišni prostor) okrečen, ulazni hol da li je prljav i zapušten i svakako kupcu ne bi bas bilo prijatno da iz sređenog stana izađe u takav hodnik.

Nedostatak parkinga

Nedostatak parking mesta u Beogradu, pogotovo u centru, je svakako nešto što bi kupac trebalo da uzme u obzir kod odluke da traži stan u starogradnji. Osoba koja je spremna da plati i nekoliko stotina hiljada eura  za stan u starogradnji u centru, sigurno poseduje i kola i mora da razmišlja i o parkingu u tom delu grada. Centar Beograda je kompletno zoniran za parkiranje i stanari svakako imaju opciju da kupe mesečnu kartu za parkiranje ali to opet zahteva svakodnevnu potragu za da parking mesto. Kao neka preporuka, trebalo bi u tom slučaju da uzmu u obzir da se u blizini nekretnine koje kupuju nalazi i garaža, gde bi svakako bio olakšan način parkiranja svog vozila.