Rast izdatih građevinskih dozvola u odnosu na prošlu godinu

gradjevinska dozvola nekretnine obradovic

Jedan od pokazatelja stanja u kome se nalazi tržište nekretnina u Srbiji se najbolje može videti kroz rast izdatih građevinskih dozvola u odnosu na prošlu godinu.  Svi statistčki pokazatelji pokazuju primetan rast izdatih dozvola i to čak za 15% u odnosu na period prošle godine. Svakako, razlog takvoj ekspanziji izdavanja građevinskih dozvola koje kreće od 2022 godine, jeste i ublažavanje svih epidemioloških mera koji su važili tokom  pandemije virusa COVID-19, ka i smanjivanje skoro svih restrikcija što je pokrenulo građevinsku industriju. Sa druge strane, i za vreme pandemije kada su bile mere strožije pa čak i za vreme lockdown-una, građevinska industrija je radila punom parom. Svi zaposleni u tom sektoru za to vreme su imali izdate dozvole za kretanje. Pod tim se misli na sve zaposlene koji učesvuju u samoj izgradnji objekta – projektanti, mašinci, majstori, radnici i ostalo pomoćno osoblje. Na taj način gradnja nije imala prekida, što je dobro jer se imalo u vidu da će pandemija u jednom trenutku stati i bilo je važno da se svi krajnji rokovi izgradnje ispoštuju. Ono što je 2022 godina donela, svakako jeste smanjenje epidemioloških mera ali ne i ukidanje (zvanično, epidemiološke mere su još uvek na snazi ali u blažoj formi), što je pokrenulo nove projekte u građevinarstvu što se i vidno odrazilo na rast broja izdatih dozvola.

Godine 2020-2021 su godine koje želimo što pre da ih zaboravimo jer je pandemija izazvana virusom COVID-19 u potpunosti promenila naše živote ali sa druge strane i veoma uticala na poslovnu klimu. Neke struke su u potpunosti stale, međutim građevinska industrija je radila punom parom. Čak i u to vreme, u Srbiji pa i u Beogradu bilo je veliki broj gradilišta mada i u tom periodu mnogi su se pitali kakav će uticaj na tržište nekretnina imati pandemija. U prvom trenutku, delovalo je da će cene nekretnina padati, pa su se u medijima počeli pojavljivati naslovi da su cene stanova drastično pale i da je sad pravo vreme, da ko može, da pazari neku nekretninu.

Međutim ono što je bilo još interesantnije je to da je dolaskom 2022 godine počela ekspanzija u građevinarstvu iako su mnogi iz tog sektora najavljivali blagi rast cena građevinskog materijala. Ipak cifre pokazuju konkretan rast i to kroz broj izdatih dozvola za gradnju. Taj broj, prema Zavodu za statistiku, koja pomno prati sva tržišna kretanja, objavljuje da je u februaru 2022 izdato je 1.995 građevinskih dozvola, što je povećanje od 31,6% u odnosu na isti period prethodne godine.  Godina 2021 je godina kada je pandemija u nekolko talasa uzimala maha i kroz brojeve zaraženih i preminulih, i itekako uticala na život građana ali i na poslovnu klimu. Krajem godine 2021, mere su se polako smanjivale i život je počeo polako da se vraća u normalu. Početak 2022 je već bila naznaka da se polako sve vraća u normalu i već početkom godine broj izdatih dozvola je prešao hiljadu. Naravno, Beogad kao najveće tržište nekretnina ali i gradilište, ima najveće učešće u tome ali i drugi delovi Srbije su imali povećan broj izdatih građevinskih dozvola. Svakako objašnjenje tome je kraj pandemije odnosno drastično smanjivanje svih mera, sto je pojačalo aktivnosti firmi da se polako vraćaju u posao.

Grafikom u nastavku najbolje pokazuje rast koji dostiže svoj pik oko 10-tog meseca 2021 posle čega ide blagi pad a zatim i nesto drastičniji pad u januaru, što je i očekivano (početak godine, praznici itd). Posle toga, februar je mesec kada taj broj polako počinje da raste. U poređenju sa februarom prošle godine, vidi se primetan rast. Može se pretpostaviti da će se taj rast nastaviti odnosno drugim rečima, očekuje se da već u martu i aprilu (kad i kreće sezona građevinski radova), poveća broj izdatih dozvola u odnosu na iste mesece prošle godine.

gradjevinske dozvole Nekretnine Obradovic

                                                                            Izvor: RSZ