Kolike su Kamate za stambene kredite za kupovinu stana? Krediti u 2022

stambeni krediti

Kamate za stambene kredite za kupovinu stana

Rešavanje stambenog pitanja je veliki korak za svakog mladog čoveka.  Pre bilo kakve kupovine i uzimanja stambenog kredita, obavezno prethodno proverite kamate stope kao i sve dodatne troškove.

Kupovina stana je veliki korak i prekretnica za svakog mladog čoveka, čak kažu neki psiholozi da predstavlja jedan od većih životnh “pozitivnih” stresova, ali i sa druge strane predstavlja i zadovoljstvo jer je jedno veliko životno pitanje rešeno. Ali, to se može reći za nekog ko je kupio svoju nekretninu, isplatio u celosti i time postao stoprocentni vlasnik nekretnine. Sa druge strane, ne mogu svi da priušte da imaju kompletnu sumu kojom bi kupili svoj stan pa su prinuđeni da podižu stambene kredite. Na taj način, narednih 20-30 godina, ne mogu da sigurnošću da kažu da su vlasnici svoje nekretnine, dok banci ne isplate kredit u celosti.

Pre uzimanja stambenih kredita

Pre uzimanja stambenih kredita, treba da se prethodno uradi dobra kalkulacija svih troškova, ispitivanje tržišta i kamatnih stopa koje nude banke kao i detaljno upoznavanje sa svim uslovima pod kojima se daju stambeni krediti. Ali svakako najvažnija stavka je visina kamatne stope koja će definisati mesečnu ratu jer je to nešto što vas “pratiti” narednih 20-30 godina. Zato pre uzimanja bilo kakvog stambenog kredita, tražite od banke detaljan plan otplate sa definisanim mesečnim ratama. Na taj način, možete imati okvirnu sliku i mogućnost predviđanja budućih mesečnih troškova otplate. Okvirne kamatne stope su od 2,5 do 4,5% u zavisnosti od toga da li je fiksna ili promenljiva kamatna stopa(vezana za EURIBOR) za period oko 20-30 godina.

banka

Pad referentnih kamatnih stopa  

U ovom trenutku, može se reći da banke daju relativno povoljne kredite, pogotovo za rešavanje stambenog pitanja. Ukoliko se pogledaju samo podaci u poslednjih deset godina možete videti da su referentne kamatne stope niske (žargonski rečeno “novac postaje jeftin”) odnosno da su trenutno najniže za period od 10 godina. EURIBOR ili Evropska međubankarska stopa (Euro Interbank Offered Rate) je u minusu, a to je referentna stopa Evropske centralne banke (European Central Bank). Naravno, Vi kao uzimalac kredita niste dužni niti je potrebno da znate sve ekonomske parametre koji definišu iznos neke kamatne stope, ali je preporučljivo da se oko toga konstulujete sa stručnjacima koji se time bave i koji će Vam svakako dati najbolji savet oko uzimanja stambenog kredita. Naša Agencija Vam u tome može pomoći, dati najbolje savete oko kreditne sposobnosti i uputiti vas tako da dodjete do najbolje opcije za vas.

Rast stambenih kredita u Beogradu

Beograd kao najveće tržište gde se “vrti” najviše novca, najviše gradi, logično je da ima najviše uzetih stambenih kredita. Prema podacima NKOSK-a u Beogradu ima oko 25% kreditnih kupaca – stambenih kredita. Činjenica je da se banke “bore” za svoje mesto na tržištu, pa određenim beneficijama žele da privuku nove klijente – bilo da su to niže ili fiksne kamatne stope, manji procenat učešća u kreditu i sl.

 Poslednjih godina se beleži konstantan rast stambenih kredita. Svakako to se može opravdati sve većim brojem izgrađenih stanova (izgradnja novih naselja, sve više u Beogradu se grade kondominijumi  tako da povećana gradnja povlači sa sobom i rast u prometu nekretnina. Naravno, ne može svako da isplati stambenu jedinicu u celosti pa u tom slučaju dolazi i do rasta uzetih stambenih kredita. Naravno, bez obzira na ovakav trend rasta, banka svakako ima svoje određene uslove pod kojima daje stambene kredite. Nekoliko parametara učestvuje u određivanju kome će banka odobriti stambeni kredit:

  • Učešće 20% - uzimalac kredita je potrebno da obezbedi učešće 20% od vrednosti kredita,
  • Adekvatna plata - mesečni lični dohodak uzimaoca kredita mora pokrivati 60% rate kredita. Zato je važno da uzimalac kredita realno sagleda svoje finansijske mogućnosti odnosno da izračuna koliko je platežno sposoban da vraća uzeti stambeni kredit,
  • Dužina zaposlenosti u firmi (radni staž u nekoj firmi) – je parametar koji pokazuje da je uzimalac kredita “siguran” kao i to da će biti redovan u vraćanju mesečnih rata. Često menjanje radnog mesta je indikator banci da postoji mogućnost da uzimalac kredita može da u nekom budućem periodu bude bez stalnih prihoda što svakako nije dobro ni za njega a ni za banku. Naravno, nije “problem” ako neko posle deset godina rada u nekoj firmi pređe na neko drugo radno mesto (bolje plaćeno mesto, viša pozicija i sl.) ali svakako često menjanje posla, na primer, na svakih 6 meseci, stvara drugu sliku o “stabilnosti “uzimaoca kredita. Svakako, banka najčešći parametar uzima i da li je uzimalac kredita zaposlen na određeno ili neodređeno vreme (stalno zaposlen),
  • Vrednost nekretnine koja se uzima na kredit (mora biti minimum iste vrednosti kao što je i iznos kredita koji se uzima).

Zato i uzimalac kredita treba da izračuna sve parametre koji mu ulaze u kredit i da vidi koliko mu se to isplati kao i to da se detaljno informiše o svim dodatnim stavkama koje “grade” mesečnu ratu. Tu se uvek prepopučuje da se konsultuje sa nekom Agencijom za nekretnine koja će svojim savetima dati najbolje rešenje ili preporuku čak i dodatno pomoći da se rastumači ponuda banke.

Takođe, preporuka je da se koriste razni web kalkulatori koji Vam mogu na klik izračunati kamatne stope prema unetim parametrima i u zavisnosti od banke. Jednu takvu aplikaciju koju preporučujemo nalazi se na linku https://uporediustedi.rs/krediti/stambeni-kredit-eur-promenljiva-stopa/

Naravno, pre uzimanja stambenih kredita, za sva stručna pitanja, savete kao i pomoć kod pojašnjavanja bankarskih ponuda, uvek nas mozete pozvati i zakazati sastanak. Nasa Agencija, kao poslovni saradnik banaka kao što su OTP banka, Eurobank ili Erste bank Vam uvek može dati stručne savete oko kreditnih sposobnosti kao i odrediti najbolju ponudu za vas. Za više informacija oko kupovine i prodaje Vaše nekretnine pozovite našu Agenciju na telefone 063/867-3560 i 011/409-3903