Na kojim Opštinama u Beogradu se prodaje najviše stanova ?

Prodaja Stanova Beograd - Nekretnine Obradovic

Beograd kao najveći grad, sa najvećim brojem stanovika, predstavlja i najveće tržište nekretnina pa samim tim i kupac kada planira da kupi stan u Beogradu, mora da bude svestan da su cene nekih stanova mnogo veće u nekim opštinama. Beograd koji ima 17 opština, svojim razvojem (Novi Beograd, Beograd na vodi itd), dovodi do toga da neke opštine koju su ranije imale manju potražnju polako postaju dominantne na tržištu nekretnina. Centralne opštine (Dorćol, Vračar ili Stari grad), uvek su imale svoje cene koje su obično bile više od drugih opština ali kako se Beograd gradi na više lokacija, težište potražnje se polako prebacuje i na druge lokacije. 

Beograd ima sve više naselja koja su “gradovi za sebe” jer imaju sve što je potrebno za kvalitetan život u urbanoj sredini – od prodavnica, tržnih centara, obrazovnih ustanova i sl. Ranije nije bilo tako pa su se i cene nekretnina menjale iz godine u godinu. Novi Beograd tamo negde `80-`90-tih godina bio nazivan “spavaonica preko reke” pa su i cene stanova bile mnogo manje nego cene stanova u nekim centralnim opštinama kao što je Vračar, Savski Venac ili Dorćol. Situacija je menjala sa godinama i to prvenstveno građevinskim razvojem Novog Beograda, izgradnjom tržnih centara, dolaskom mnogih stranih firmi, dobrom saobraćajnom povezanošću sa centrom i sl.

Tako da se vremenom promenila situacija na tržištu nekretnina i mnoge druge opštine su počele da imaju rast i potražnju. Potražnja stanova koja je bila tradicionalno vezana za centar i “ovu stranu reke”, i dalje naravno ima svoju neku vrednost ali zbog mnogih manjkavosti koje centar nudi (zagađenje, velike gužve u saobraćaju, buka, nedostatak parking mesta), neke druge opštine postaju mnogo atraktivnije za život.

Gde je najveća potražnja za stanovina u Beogradu?

Beograd kao najveće tržište, ne samo finansijsko nego i najveće tržište nekretnina, ima raznoliku ponudu stanova po pitanju cena. Beograd je uvek bio tržište nekretnina gde su centralne opštine oduvek “bile na ceni”.  Što znači da je stan od 100 kvm u centru grada vredeo vise nego 100 kvm na primer na Novom Beogradu (na primer, stanovi u bloku 64), što ponekad može da izgleda čudno i paradoks. Kupac daje veliki novac za stan u centru gde ima problem sa parkingom, bukom, zagađenjem i sl. Međutim, u poslednjih par godina ta slika se menja i Novi Beofrad kao najveća opština u Beogradu, postaje mesto gde se dosta gradi ali i dosta stanova prodaje. Pojava deluks naselja, tržnih centara svakako diže cenu stanova u okolini. Takođe, Novi Beograd je opština koja (bar za sad) nema toliko problema sa prostorom i parkingom, glavne ulice su sa više traka, prevoz vrlo brzo stigne do centra grada i sl.   

Naredna tabela daje grafički i brojčano prikaz opština gde je bila najveća potražnja za stanovima za period oko godinu dana.                 

Broj prodatih stanova od 01.01.2022 do 15.03.2022

Opština

Broj prometa

Novi Beograd

250

Vozdovac

219

Zvezdara-Centralni delovi

209

Vracar

208

Savski venac

187

Zemun-Centralni delovi

172

Stari grad

171

Palilula-Centralni delovi

167

Cukarica

162

Broj prodatih stanova od 01.01.2022 do 15.03.2022

Grafikon jasno pokazuje da je Novi Beograd svojim razvojem itetkako preuzeo primat u prodaji kao opština koja postaje sve atraktivnija. Kao opština koja i sad ima dosta neiskorišćenog prostora i mesta za nove obejkte sasvim je sigurno da će ovo mesto jos dosta dugo biti rezervisano za opštinu Novo Beograd. Druga i treća opština po broju prodatih stanova su Voždovac i Zvezdara,  dve opštine koje i dalje predstavljaju onu staru logiku kupaca da su to “uvek atraktivne stare opštine”, gde kupac želi da je “sa ove strane reke”. Imaju potpuno novih naselja (na primer, Stepa Stepanović na Voždovcu). Takođe, opština Zvezdara sa svojim čuvenim “Bulevarom” (Bul. Kralja Aleksandra) gde se stanovi posebno ističu u prodaji kada se kaže da su u Bulevaru ili pored Pravnog (fakulteta) ili Vuka (Vukov spomenik).