Šta je važno kod kupovine stana ?

Kupovina Stana-Nekretnine Obradovic

Kod kupovine stana, odnosno kod rešavanja stambenog pitanja, potrebno je da kupac, pre kupovine, sagleda neke važne parametre. To znači da izdvoji parametre  koje smatra da su mu jako važni. Na primer, da li mu je važna lokacija stana (opština, naselje, okolina), kvadratura (proširenje porodice, broj članova koji će tu živeti i sl). Prema tim ključnim definisanim parametrima i sumom kojom raspolaže, kupac može da krene “u potragu” za svojim  stanom

Kupovina stana je ozbiljan posao i kupac najčešće polazi “u potragu” za stanom tako što ima neke svoje osnovne zahteve koji pokušava da uklopi u trenutno ponudu stanova i naravno cena koju je spreman (ili koliko može) da odvoji za kupovinu. Kupovina bilo nekretnine pretpostavlja da ćete tu nekretninu koristiti više godina ili decenija pa se i pretpostavlja da će kupac pokušati da nađe najoptimalnije rešenje u skladu sa svojim mogućnostima.

Početak - pronalaženje “idealnog” stana

Kao prvo, preporuka je da se pronalaženje stana, angažuje neka Agencija za nekretnine koja će Vam svojom ponudom i savetima omogućiti da brzo i lako dođete do svog stana. Sa druge strane, Agencija za nekretnine obezbeđuje i pravnu sigurnost tako što Vam neće ponuditi stan koji nije pravno rešen. Na primer, nije urađena ostavinska rasprava pa se ne zna još čija je nekretnina ako ima više naslednika, nekretnina je pod hipotekom ili situacije koje su danas na žalost veoma česte kada je prodaja direktno od investitora, da vam ponudi stan koji je već prodat. Na taj način, sa Agencijom za nekretnine, potraga za stanom je bezbedna i kupcu ostaje da se u potpunosti skoncetriše na pronaženje stana.

Kod kupovine stana su važni neki parametri koji bi trebao kupac da sagleda da li mu odgovaraju a to na prvom mestu lokacija i rapored prostorija u stanu. Čak ne bi trebalo ni kvadratura stana da nude presudna jer često stanovi i sa velikom kvadraturom iz nekog razloga imaju jako nepraktičan raspored prostorija, predugačke hodnike, prolazne sobe i sl. Ta dva parametra (lokacija, raspored) kupac  ne može da izmeni i zato je važno da mu kolio-toliko odgovaraju.  

                                                        Pogledajte ponudu Stanova

Kao dodatni, nepromenljivi faktor koji kupac stana može da uzmne u obzir jeste i spratnost nekretnine  i možda činjenicu da li zgrada ima lift (ukoliko se kupac useljava u stan sa svojim roditeljima ili roditeljima svog bračnog partnera koji zbog godina nisu bas u prilici da idu peške na više spratove).

Kupac ne bi trebao previše da bazira svoju odluku o kupovini stana na osnovu stanja same nekretnine – krečenje i hoblovanje parketa je uvek preporučljivo da se uradi pre useljenja. Ali, ukoliko stolarija nije baš najboljeg kvaliteta, ukoliko kupatilo nije bas u najboljem stanju, ukoliko prethodni činioci odgovaraju kupcu (lokacija, raspored prostorija i eventualno spratnost), kupac bi trebao da bude svestan da stolariju uvek može da zameni, kupatilo se da srediti i sl. Naravno, to jesu sve dodatne investicije, ali svakako kupac, koji je našao “kutak po svojoj meri”, svakako će vrlo brzo i to da sredi.