Uticaj rasta cena građevinskog materijala na tržište nekretnina ?

gradjevinski materijal i trziste nekretnina

Tržište nekretnina je usko vezano za oblast koja se bavi prodajom i proizvodnjom građevinskog materijala pa je vrlo važno da se paralelno sa kupoprodajom nekretnina prati i stanje u samoj građevinskoj industriji, tačnije u oblastima koja se bave proizvodnjom i prodajom građevinskog materijala. Svako ko se bavi stanogradnjom (projektovanje i izgradnja) itekako mora da razmišlja kakav je uticaj rasta cena građevinskog materijala na tržište nekretnina?

Građevinski materijal kao komponentna, itekako definiše cenu jedne nekretnine pogotovo ako je nekretnina novogradnja. U poslednje vreme, pogotovo usled svih dešavanja u Ukrajini, rast cena na svetskom tržištu (energenata i drugih sirovina  itd), svakako se odražava i na cenu građevinskog materijala (proizvodnja zahteva veće troškove, prodaja i transport zahtevaju veće troškove oko goriva i sl.). Lančanom reakcijom, sva ova povećanja će uticati u nekoj meri na tržište nekretnina u novogradnji ali ne toliko na stanove koji su skoro ili nedavno izgrađeni (faza: završni radovi ili se čeka useljene) ili su još fazi prodaje, ali svakako svi naredni objekti koji su sad u fazi projektovanja (projektovanje, izrada predmera i predračuna, postupci izdavanja dozvola itd), sigurno će imati veće cene kvadrata. 

Novogradnja će prva osetiti ovakve tržišne “udare” i tako što će cene nekretnina koji su sad u fazi projektovanja, imati izmene u predmerima i predračunima, što će uticati na finalnu cenu kvadrata koja će se nuditi kupcima. Svakako jedna od preporuka je da se konsultujete sa Agencijom za nekretnine koja će Vam dati najbolje pravne savete koja je najpovoljnija opcija ukoliko želite da kupite samo stan koji je u novogradnji. Agencije za nekretnine dobro poznaju tržište nekretitnina i iskustveno mogu da “osete” koje se turbulencije spremaju na tržištu usled raznih spoljnih uticaja.

 Srbija kao država umnogome zavisi od uvoza i određeni građevinski materijali moraju se uvoziti, pa samim tim svaki prekid u snadbevanju ili povećavanje cena na svetskom tržištu, se odražava i na cene. Neke procene su da su cene građevinskog materijala od početka godine enormo skočile i to negde okvirno oko 30%. Cenovni skokovi u građevinskom materijalu, su primetni na teritoriji cele Srbije i svakako sva veća tržišta nekretnina kao što Beograd, Novi Sad ili Niš imaće osetno povećanje cena građevinskog materijala. Ni manja mesta u regionima svakako neće biti pošteđena ovih cenovnih “skokova”.   

gradjevinski materijal poskupljenje

Ko će još osetiti poskupljenje građevinskog materijala?  

Nije samo novogradnja pogođenja ovakvim enormim skokom cena građevinskog materijala. Svako fizičko lice koje sad krene da gradi neki objekat (kuću, garažu, poslovni prostori i sl), imaće mnogo veće troškove od samog početka i to kod kupovine opeke, drvene građe (daske, grede, letve i fosne), stiropora, izolacije i sl.

Ovo je važno da svako fizičko lice koje krene da gradi kuću mora dobro da sagleda sve troškove koji ga čekaju upravo zbog ovih cenovnih “udara” i ukoliko uzima bilo kakve kredite za izgradnju kuće, da se dobro raspita o svim uslovima pod kojima banka daje ovakvu vrstu kredita i da uradi što detaljnu matematiku budućih troškova gradnje.