Koliki stambeni kredit možete podići sa minimalnom platom?

stambeni krediti

Sa minimalnom platom, možete se zapitati koliki stambeni kredit možete dobiti. Čitajte dalje da biste saznali kako izračunati ovu sumu.

Šta je stambeni kredit i kako se izračunava?

Stambeni kredit je vrsta pozajmice koju banke ili druge finansijske institucije odobravaju pojedincima kako bi im pomogle da kupe ili renoviraju nekretninu. Ova vrsta kredita obično ima duži rok otplate i niže kamatne stope u poređenju sa drugim vrstama kredita.

Izračunavanje stambenog kredita zavisi od nekoliko faktora, uključujući vašu mesečnu platu, dugoročne finansijske ciljeve, iznos koji ste spremni da platite kao učešće, kamatnu stopu i vremenski period otplate. Banka će uzeti u obzir ove faktore prilikom odobravanja stambenog kredita i određivanja iznosa koji vam je dostupan.

Da biste izračunali koliki stambeni kredit možete dobiti sa minimalcem, možete koristiti online kalkulatore koje nude banke i finansijske institucije. Ovi kalkulatori uzimaju u obzir vaše prihode, troškove i druge faktore kako bi vam dali procenu iznosa stambenog kredita koji možete podići.

Minimalna plata i uslovi za podizanje stambenog kredita

Minimalna plata, ili minimalac, kako je u žargonu zovemo, je najniži iznos zarade koji je zakonom propisan i koji poslodavac mora isplatiti zaposlenom za radni mesec. Uslovi za podizanje stambenog kredita zavise od politike banke, ali u većini slučajeva, minimalna plata neće biti dovoljna da biste dobili stambeni kredit.

Banke obično zahtevaju da aplikanti za stambeni kredit imaju stabilan prihod koji je dovoljan da pokrije mesečne rate kredita. Osim minimalne plate, banke će uzeti u obzir i druge prihode kao što su dodatni poslovi, iznajmljivanje nekretnina ili prihodi od investicija.

Takođe je važno napomenuti da banke obično odobravaju stambene kredite do određenog procenta vrednosti nekretnine. Na primer, banka može odobriti kredit do 80% vrednosti nekretnine, što znači da će aplikant morati da obezbedi preostalih 20% kao učešće.

Screenshot 2022-09-09 at 19.38.52

Primer: Koliki stambeni kredit mogu dobiti sa platom od 55.000 dinara?

Da bismo dali primer koliki stambeni kredit možete dobiti sa platom od 470 EUR, uzmimo u obzir nekoliko pretpostavki:

- Kamatna stopa: 5%

- Vreme otplate: 30 godina

Koristeći online kalkulator za stambeni kredit, dobijamo procenu da bi osoba sa platom od oko 470 EUR mogla podići stambeni kredit od oko 64.000 EUR. Ovo je samo procena i stvarni iznos kredita će zavisiti od drugih faktora kao što su učešće, kamatna stopa i vreme otplate.

Važno je napomenuti da bi ova osoba trebala da ima stabilne prihode i dobru kreditnu istoriju kako bi joj bio  odobren stambeni kredit.

(kreditni kalkulator mozete naći na svakom od naših stanova u ponudi )

Kreditni Kalkulator

Kako povećati iznos stambenog kredita sa minimalnom platom?

Iako je povećanje iznosa stambenog kredita sa minimalnom platom izazovno, postoji nekoliko načina da to postignete:

- Povećajte svoj prihod: Razmislite o dodatnom poslu ili pronalaženju načina da povećate svoje prihode izvan osnovne plate. Ovo može uključivati rad na projektima sa strane, iznajmljivanje nekretnina ili investiranje.

- Poboljšajte svoju kreditnu istoriju: Ako imate dobru kreditnu istoriju, to može povećati vaše šanse da dobijete veći stambeni kredit. Redovno plaćajte svoje račune na vreme i izbegavajte kašnjenja ili propuste u plaćanju.

- Povećajte učešće: Ako imate mogućnost, razmislite o uvećanju iznosa koji možete platiti kao učešće za stambeni kredit. Veće učešće može vam pomoći da dobijete veći kredit.

- Potražite zajedničkog kreditnog aplikanta: Ako imate partnera ili člana porodice sa stabilnim prihodima, možete razmotriti zajedničko apliciranje za stambeni kredit. Ovo može povećati ukupne prihode i povećati iznos kredita koji možete dobiti.

Saveti za uspešno podizanje stambenog kredita sa minimalnom platom

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uspešno podignete stambeni kredit sa minimalnom platom:

- Planirajte unapred: Pre podizanja stambenog kredita, napravite detaljan plan svojih prihoda, troškova i dugoročnih finansijskih ciljeva. Ovo će vam pomoći da odredite koliki kredit možete priuštiti i kako ćete ga otplaćivati.

- Poboljšajte svoju kreditnu istoriju: Redovno plaćajte svoje račune na vreme i izbegavajte kašnjenja ili propuste u plaćanju. Ovo će poboljšati vašu kreditnu istoriju i povećati šanse da dobijete stambeni kredit.

- Smanjite ostale dugove: Ako imate druge dugove kao što su kreditne kartice ili zajmovi, pokušajte da ih smanjite ili ih potpuno otplatite pre podizanja stambenog kredita. Ovo će vam pomoći da poboljšate svoj finansijski status i povećate šanse za odobravanje većeg kredita.

- Konsultujte se sa stručnjacima: Pre donošenja odluke o podizanju stambenog kredita, razgovarajte sa finansijskim savetnikom ili bankarskim stručnjakom kako biste dobili detaljnije informacije o uslovima kredita i mogućnostima koje imate.

Prateći ove savete i pažljivo proučavajući uslove stambenog kredita, možete povećati svoje šanse za uspešno podizanje kredita sa minimalnom platom.

Pogledajte ponudu Stanova