Cene stanova u Beogradu, rast prometa i prodaje-Nekretnine Obradovic

Cene stanova u Beogradu-Nekretnine Obradovic

Cene stanova u Beogradu su i pored pandemije korona virusa na iznenađenje svih, drastično skočile. Trend rasta cena stanova nije samo karakterističan za Beograd nego je primetan rast i na teritoriji cele Srbije.

Koliko god da nas pandemija korona virusa pomalo “izbacila” iz redovnog života, na iznenađenje svih koji se baze nekretninama ili planiraju da kupe neki stan, cene stanova su drastično skočile. Takođe i prodaja stanova/kuća je skočila. Iznenađenje je u tome, što su svi mislili da će pandemija sniziti cene stanova pa se često u medijima pisalo da je sad vreme za kupovinu stanova pa čak da će cene i padati.

Cene stanova su standarno najveće u Beogradu pa je i logično da su tu cene najviše skočile ali svakako taj skok se nije zadržao samo na Beograd. Ostali gradovi su osetili trend rasta cena kvadrata.

Rast prometa nekretnina je u konstatnom porastu u poslednjih par godina. Grafikon u nastavku, najbolje prikazuje skokove kupoprodaje po kvartalima, gde se jasno vidi da je u periodu od 2020-2021 bio nagli skok. Da podsetimo, to je bio period kada je epidemija Kovida 19 bila u zamahu (lockdown, ograničeno kretanje i sl.) ali ipak i pored svega toga, prodaja nije stagnirala čak nije bilo ni pada prodaje.  

Broj kupoprodaja nepokretnosti po kvartalima od 2018. do trećeg kvartala 2021. godine u Republici Srbiji:


Broj Kupoprodaja Stanova u Srbiji

                                             Izvor: baza Republičkog geodetskog zavoda

Povećanje kupoprodaje nekretnina sa sobom povlači i rast obima novčanih sredstava u tim transakcijama što svakako ima učešće na ukupne prihode jedne države. Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Republici Srbiji u trećem kvartalu 2021. godine iznosio je 1.5 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 27% u odnosu na isti kvartal 2020. Godine. Grafikon u nastavku jasno pokazuje uzlaznu liniju rasta novčanih sredstava za period 2018-2022 sa naglim skokom u periodu od 2020-2021

Screenshot 2022-03-12 at 13.33.11

                                                  Izvor: baza Republičkog geodetskog zavoda

Trend rasta je bio prisutan na teritoriji cele Srbije, sa manjim ili većim razlikama zbog samog broja stanovnika kao i kupovne moći stanovništa, ali svakako je činjenica da je rast bio prisutan. Naredni grafikon jasno pokazuje rast u većim opštinama na teritoriji Republike Srbije. Svakako Beograd kao najveće tržište ima evidentan i najveći rast, dok su i ostali gradovi imali rast ali svakako manjeg obima u odnosu na Beograd.

Količina novca u trećem kvartalu od 2018. do 2021. godine po većim gradovima prikazana u           milionima evra:

Screenshot 2022-03-12 at 13.33.54

                                                   Izvor: baza Republičkog geodetskog zavoda

Korona, Rat u Ukrajini i uticaj na rast prometa i prodaje nekretnina

Pandemija korona virusa koja je zahvatila ceo svet svakako je umnogome uticala i naše živote. Pored prvih novonastlih situacija (lockdown, držanje distance, ograničeno kretanje itd), mnogi su pomislili da će ovakva situacija uticati na pad cena nekretnina. Međutim, desilo da je gradnja porasla kao i rast prometa i prodaje nekretnina.

 Neki profesori ekonomije objašnjavaju ovakav trend da veliki broj ljudi, usled novonastale situacije, vide bilo kakav oblik nekretnine, bilo da je garsonjera, stan pa čak i garaža, kao jedan vid sigurne investicije koja ne može da propadne šta god da se desi u društvu. Pa ukoliko imaju neki višak deviza smatraju da je najboje da se to realizuje u nešto konkretno – a to može da bude samo neka nekretnina. Ovakav vid razmišljanja deluje logično poznavajući naš mentalitet da uvek imamo potrebu da imamo neku sigurnost bez previše rizika (pre ćemo uložiti u nekretninu nego pokrenuti neki posao). Sa druge strane, neki analitičari rast prometa i prodaje nekretnina povezuju sa niskim kamatnim stopama, rastom zarada u evrima, rastom štednje kao i opštim privrednim rastom. Sa druge strane, neki ekonomski analitičari pravdaju rast prometa kapitalnim građevinskim projektima a pod tim se podrazumeva izradnja saobraćajnica (autoputeva), gde usled eksproprijacije zemljišta mnoga domaćinstva brzo i lako prodaju kuće i kupuju nekretnine na drugim lokacijama. Zato i jeste ovaj trend rasta  prometa nesto sto je privremenog karaktera i biće tako jos možda par godina.

Screenshot 2022-03-12 at 13.59.34     

 Ipak, koliki god da je rast prodaje i prometa nekretnina u procentima, ono što je sigurno, ovakav trend rasta cena biće određenog trajanja, a narocito zbog verovatnog uticaja na globalnu ekonomiju rata u Ukrajini. Kao prvo, pandemija korona virusa još nije završena (epidemiološke mere još nisu zvanično ukinute), sasvim je sigurno da će doći do inflacije, povećanja cena namirnica i goriva kao i pada životnog standarda građana. U tim situacijama možemo samo cekati i pratiti ekonomske pokazatelje i to na skoro dnevnom nivou.

Screenshot 2022-03-12 at 14.00.58

Iz ove perspektive neizvesnosti, mozda je sada i najbolji trenutak za prodaju nekretnine, s obzirom da su sada na visokom nivou.

Naš tim stručnjaka iz oblasti Nekretnina I Finasija će o uticaju svih ovih Faktora pisati i redovno vas obaveštavati.

Za više informacija oko kupovine i prodaje Vaše nekretnine pozovite našu Agenciju na telefone 063/867-3560 , 011/409-3903 ukoliko prodajete svoju nekretninu, pozovite nas i naši agenti prodaje će Vam pomoći u proceni ili možete dobiti okvirnu procenu klikom na link Procena nekretnine