Enterijer, Renoviranje enterijera, Nekretnine Obradović

Enterijer-Renoviranje stana

Enterijer – renoviranje, troškovi oko renoviranja, angažovaje majstora

Renoviranje stana ili kuće je posao koji smo svi mi u jednom trenutku imali prilike da iskusimo, bilo da se radi o običnom krečenju na svakih 5 godina, menjanju parketa ili ako se radi o većim zahvatima kao što su razna pregrađivanja ili renoviranja kupatila ili kupatila. Bez obzira što angažujete majstore, svako renoviranje je posao koji iziskuje ne samo energije nego i veća novčana sredstva.

Naravno, u skladu sa željama i potrebama onoga ko renovira toliki su i  troškovi. Drugim rečima, vi možete da postavite parket u stanu od 75 kvm i za 500 evra ali i za 5.000 evra, kao što i kupatilo možete da renovirate za 2.000 evra ali i za 20.000 evra. Na Vama je da prvo sagledate svoju platežnu moć, koliko ste spremni za izdvojite, da li ste spremi da renovirate po fazama i prema prioritetu. Kod renoviranja, svako odlučuje prema svojoj situaciji, koja zavisi od više faktora koji mogu biti finansijski ili organizacioni. Ali svakako kod renoviranja, pogotovo ako ima više intervencija, preporuka je da se prethodno dobro informišete o nekim tehničkim detaljima. Kao prvo da vidite tačno šta ste planirali da se renovira, da odredite dinamiku svihradova, ko bi radio koju svaku fazu renoviranja i na kraju koliko bi sve to okvirno koštalo. Kao što možete da vidite, bilo koje renoviranje zahteva pristup da bi ste imali što manje troškova i da bi što brže i efikasnije realizovali posao.

Za razliku kod kupovine stanova, gde smo akcenat stavljali na cenu stana i prema tome se ravnali, kod renoviranja je malo drugačije. Vi na početku ni ne znate koliko će nešto da košta. Možete da pretpostvite ali svakako renoviranje je posao koje vi ne možete da pretpostavite, dok ne angažujete stručne ljude da procene koliko šta košta. Tek kada svaki od majstora da svoju procenu (koliko koštaju “ruke i materijal”, kao se kaže u praksi), vi tek onda imate okvirnu cenu koliko bi to renoviranje koštalo. Svaki majstor će Vam odmah reći koliko košta usluga tzv. “ruke” i osnovni materijal a dalje je na Vama da vidite koji ćete materijal ugrađivati koji će dodatno definisati cenu. Pod tim se misli, koje ćete pločice ugrađivati, koji ćete parket stavljati itd. Zato je najbolje, da pre svakog renoviranja, sve detaljno zapisujete kako bi išle faze rada (ako se radi veće renoviranje) i ko bi sve to radio. Na taj način, uradili bi svoj “mali kućni predmer i predračun” i okvirno videli koliko čega treba od materijala, ko bi radio i kako. Kada se radi jedna pozicija, na primer renoviranje kuhinje ili kupatila sve se bazira i organizuje prema toj poziciji. Međutim, kada planirate više pozicija istovremeno od pregrađivanja, renoviranja kupatila i kuhinje, postavljanje parketa i na kraju krečenja, tada je potrebna mnogo detaljnija organizacija jer na taj način bolje ćete kontrolisati troškove, vreme i nećete imati kašnjenja u radovima. Naravno, nepredviđene situacije su uvek prisutne, pogotovo kada su građevinski radovi u pitanju, ali bar da se kroz dobru organizaciju, takve situacije svedu na minimum

12-2

Zašto je vazno da enterijer bude skladno uređen ?

Bez obzira što renoviranje stana iziskuje određenu količinu novca ali i potrošnog vremena i energije, svako bi trebalo da u nekim određenim periodima bar delimično uredi neke izmene u svom stanu. Istraživaja pokazuju da skoro 50% svog života provodimo u stanu pa zato treba sagledati sve činjenice zašto je vazno da enterijer bude skladno uređen? Mi možda ne možemo da uredimo okolinu u kojoj živimo, možda ne možemo proširimo parking u svojoj ulici ili smanjimo buku od saobraćaja, ali onda bar svoj kutak da uredimo koliko možemo prema svojoj meri. Jako je važno da sredina gde provodimo pola života bude koliko-toliko skladna a pod tim se ne podrazumeva da se kupi skupi italijanski nameštaj ili skupe keramičke pločice. Stan može biti skladno uređen i prijatno mesto za život i sa mnogo jeftinijim stvarima ukoliko se skladno uređene.

Pod tim se podrazumva da boje zidova ne budu jake, da nema previše stvari kao i to da nameštaj nije previše glomazan. Boje zidova su možda najvažniji element svakog stana. Zidovi su najveća površina i pravilno odabrane boje učiniće dom da bude prijatno mesto. Na drugom mestu je nameštaj koji bi trebao da bude u skladu sa kvadraturom prostorije i bojom zidova. Drugim rečima, kretanje kroz kuću ne bi trebalo da bude takvo da se uvek “očešete” o nameštaj i da imate osećaj kao da živite u magacinu sa stvarima. Preporuka je čak da te neke vizuelne elemente prepustite stručnim licima, kao što su dizajneri enterijera (arhitekte), ali ako ne možete da priuštite tako nešto, tu su uvek mnogi časopisi koji se bave upravo uređenjem enterijera. Svakako neka ideja će doći.

Koliko iznose krediti za renoviranje enterijera i koji su uslovi ?

Ukoliko želite da renovirate stan, kao prva stavka se nameće – koliko će to da me košta? Manja renoviranja, kao što je krečenje, su poslovi koji si najjeftiiji, brzo se završavaju i relativno svaka porodica danas može da priušti krečenje na svakih 5 godina, koliko se preporučuje da bi se osvežio enterijer. Cene renoviranja zavise od mnogih faktora – ko radi (svaki majstor ima neku svoju cenu rada) i koji materijal se koristi i u kojoj količini. Kada se rade neka veća renoviranja koja zahtevaju i građevinske radove (pregrađivanje, renoviranje kupatila, nova kuhinja), svakako iziskuje i veće troškove koji mogu da idu i preko nekoliko hiljada evra. 

Tada se postavlja i logičko pitanje - da li mi se isplati da uzmem kredit za renoviranje i koliko iznose krediti za renoviranje enterijera i koji su uslovi. Mnoge banke daju specijalizovane stambene kredite za renoviranje stanova. Ti krediti imaju određeni limit i cifre su najčešće od  par hiljada do par desetina hiljada evra. Banka pretpostavlja da ovakve kredite uzimaju lica, koja žele da urade renoviranje, koje nije preterano eksluzivno (skupi materijali i oprema) a opet nemaju dovoljno novca da kompletiraju ceo proces. Najčešće takve kredite i uzimaju lica, koja žele da urade veća renoviranja i time reše višedecenijski problem ali im nedostaje par hiljada evra i na taj način ulaze u kredit koji će otplaćivati nekoliko godina. Sa druge stane, renoviranje će im rešiti i ulepšati život mnogo duže nego koliko traje otplata tog kredita.

1-Aug-11-2022-11-44-48-09-AM

Koliko košta prosečno renoviranje stana ?

Svako na početku odluke oko renoviranja stana, želi da zna koliko košta prosečno renoviranje stana? Kao prvo, renoviranje prvenstveno zavisi od nas samih, tačnije od naših ideja i želja. Drugim rečima, koliko ste spremi da odvojite novca ali i vremena da bi ste renovirali svoj kutak. Svako bi želeo da renovira svoj stan što lepše i bolje, da bude “kao iz časopisa” ali situacija u realnosti usmerava naše odluke na drugu stranu – koliko možete da priuštite.  

Cene renoviranja zavise od pozicije do pozicije. Ukupna cena se formira iz više cena – usluge ugradnje od strane majstora (tzv. “ruke”), materijala koji se ugrađuje i dodatnog materijala. Po dolasku na objekat, svaki majstor može odmah dati procenu, koliko košta njegov rad koji se obično meri po kvadratu, po danu (dnevnica) i sl. Materijal koji ćete koristiti je nešto drugo i zavisi od vas. Naravno, majstor će Vam pored koštanja “ruku” reći i koliko je čega potrebno od materijala. Neki materijali su osnovni (kreč, glet, cement itd) i tu nema mnogo razmišljanja od kog proizvođača uzeti materijal samo da se vidi koja količina je u pitanju, ali svakako neki drugi elementi zavise od vaših ideja ali i platežne moći – na primer, koje ćete pločice uzeti, koji ćete parket staviti, od kog materijala ćete kuhinju izraditi (koje šarke, koji elementi itd).     

Da li uzeti potrošački ili kredit za renoviranje?

Čovek kada planira da renovira stan, prvo treba da sagleda svoju materijalnu situaciju i da pokuša da izračuna koliko realno može da priušti renoviranje stana. Kao prvo, potrebno je da sagledate šta želite da renovirate i da potražite majstore koji bi Vam dali procenu svojih radova i materijala. Na taj način, kada za sve pozicije imate okvirne cene koliko koštaju majstori i materijal, tek tada možete da sagledate ukupnu situaciju da li uopšte možete da izfinansirate ceo proces. Tada se postavlja drugo pitanje - Da li uzeti potrošački ili kredit za renoviranje?

U tim situacijama, prosečan građanin, obično je i situaciji da može da izfinasira deo renoviranja ukoliko planira da sve plaća iz tekućih prihoda. Drugačija je situacija, ukoliko je lice, dobilo neko manje nasledstvo koje je prodalo za par hiljada evra, a sa druge strane nije u situaciji da kupi nekretninu (stan, kuću), tako da svakako to manje prodato nasledstvo može dobro da mu dođe da kompletno renovira stan.

Kada se sračunaju svi okvirni troškovi, tada možete da sagledate koliko možete da priuštite renoviranje iz tekućih prihoda (plata, renta i sl.) a ostatak može da bude tzv “kredit za renoviranje” koje banke često imaju u svojim ponudama. Potrošački krediti, koje često možete da vidite u reklamnim ponudama, su krediti u mnogo manjim iznosima i najčešće se koriste za kupovinu nekih kućnih uređaja (mašine za veš, televizora i sl).

Koga angažovati za renoviranje stana ?

Kada se renoviran stan, nameću se mnoga pitanja – šta i kako renovirati, koliko to košta, koji materijal koristiti, koliko će to da traje ali svakako jedno važnih pitanja je – koga angažovati za renoviranje stana ? Ukoliko je renoviranje stana, većeg obima i ima više pozicija (pregrađivanje, kuhinja, kupatilo itd) to zahteva više majstora različitih delatnosti. Neke struke i neka intervencije zahtevaju da su majstori koji rade iskusni, da su na preporuku kao i to da se negde videli njihov rad. Postoje mnoge firme ili građevinski preduzimači koji imaju svoj tim majstora i saradnika i kada ih angažujete, oni dalje organizuju kada se radi koja pozicija i ko radi od majstora. Kod renoviranja stana gde ima više pozicija koje se rade, jako je važna organizacija odnosno dinamika radova odnosno kad koji majstor radi da se ne stvara “gužva na ovom malom gradilištu”.

Zato i jeste preporuka da se kod većih intervencija sa više pozicija radova, angažuju preduzimači sa proverenim referencama. Na primer, jedno “obično“ renoviranje kupatila koje ima oko 10 kvm, zahteva nekoliko građevinskh delatnosti odnosno ima više vrsta radova – zidarski radovi, vodoinstalaterski radovi, elektro radovi, keramičarski radovi i na kraju molerski radovi. Iz ove liste vidi se da kupatilo od par kvadrata zahteva čitav tim ljudi koji moraju da rade sinhronizovano gde presudnu ulogu ima dobra organizacija posla.    

renoviranje stana slika blog 1

Uređenje stana – “sam svoj majstor” ili uz pomoć stručnjaka ?

Kada se planira renoviranje stana, svako pokušava da prođe što jeftinije i cilj mu je da ima što manje troškova. Neko će to pokušati da to kompezuje odnosno smanji troškove tako što će na kraju radova, na primer, sam okrečiti stan posle svih građevinskih radova ili će sam izlakirati parket, smatrajući da to može i sam da uradi. Naravno, neke pozicije kod renoviranja stana kao što je krečenje može i običan čovek da uradi koji nema mnogo majstorskog iskustva (na prvi pogled, deluje da pomeranje valjka sa bojom gore-dole i nije tako komplikovano), ali opet sa druge strane i tu može da se desi da stvari iskomplikuju. Na primer, pre krečenja, zidove treba pregletovati (to je više preporuka nije obaveza), a to znači da zid bude potpuno ravan i bez neravnina. Takođe i obično lakiranje parketa deluje da bi svako uradio ali to zahteva, kao prvo fizički napor ali iskustvo kako da se lak na parket pravilno nanosi.

Opcija uređenje stana po principu “sam svoj majstor”, jeste jeftinija varijanta ali čovek mora biti svestan da su takve intrevencije i veliki fizički napor (na primer, gletovanje plafona i sl.) i nekad se postavlja pitanje da li se tolika potrošena energija zaista isplati ili je bolje to prepustiti ekipi koja će to profesionalno i rutinski uraditi.

Šta je važno kod uređenja stana ?

Kada uređujete stan ili kuću, trebalo bi na početku da definišete tačno – šta planirate da se renovira i kakve benefite donosi to renoviranje drugim rečaim Šta je važno kod uređenja stana?. Na taj način, čovek je svestan da ga čeka veliki posao ali i troškovi, ali znajući da ga na kraju puta čeka lepo i skladno uređen dom koji još ima i neke novine, svakako je dobra motivacija da se krene u renoviranje. Na primer, ukoliko se pregrađivanjem dobije soba više u stanu ili se renoviranjem kupatila konačno spreči vlaga koja se do tad javljala, onda svakako renoviranje i neće toliko teško “pasti”.

Zato  je važno da čovek odmeri šta treba da se renovira i kako da odabere najoptimalnije rešenje. Nekad nije cilj da samo troškovi budu što manji. Drugim rečima, nije cilj da se uzmu što jeftinije pločice za kupatilo koje će propasti posle par godina niti kupiti neku lošu boju za zidove koja će početi odpadati posle par godina. Uvek je preporuka da kada se rade renoviranja većeg obima, da se uvek pronalaze neka srednja rešenja. “Svaki roba nađe svoja kupca” – kaže stara trgovačka poslovica, pa je tako i kod renoviranja. Danas na tržištu može da se nađe veliki broj kvalitetnog materijala za sve pozicije renoviranja i to po korektnim cenama za neko standrano renoviranje. Naravno, neki elementi zavise i od samog kupca (koje će pločice ili parket da uzme) ali postoje i neki elementi gde ne bi trebalo da se previše štedi – na primer, kod odabira vodovodnih cevi, ventila za kupatilo, izolacije itd jer su to elementi koji bi trebalo da traju više decenija i zbog toga bi trebalo da su vrhunskog kvaliteta.

renoviranje slika blog 2

Angažovanje majstora koji nema registrovanu firmu

Kada se krene u renoviranje stana a pritom se definiše šta bi trebalo da se renovira, kreće se u potragu za majstorima. Danas postoji jedan veliki problem a to je ima manjak majstora iz mnogih struka. Mnogi visokokvalifikovani majstori su otišli u zemlje zapadne Evrope (Nemačka, Francuska, Italija itd) tako da je ovde trenutno prava potraga za dobrim majstorom. Koliko je to na prvi pogled dobro za ove što su ostali, jer ukoliko se pročuju da dobro rade mogu da daju i veće cene svojih usluga, toliko to nije dobro za ukupno tržište. Svaki majstor bez obzira što radi kao fizičko lice (nema registrovanu firmu i nije pravno lice) i pored toga ima obaveze prema naručiocu posla da uradi posao kvalitetno. Međutim problem se javlja ukoliko naručilac renoviranja, Angažuje majstora koji nema registrovanu firmu i nije baš zadovoljan kako je neka usluga urađena (curenje instalacija, otpadanje maltera ili pločica i sl.), pravno gledano majstoru ne može ništa. Jedini opcija je privatna tužba koja može biti pokrenuta kao standarni parnički postupak gde osoba A tuži osobu B. U tim situacijama čovek se oslanja na savest majstora da dođe i ispravi nastalu grešku da bi na taj način i dalje mogli da ih angažujete pa čak i preporučite.

Zato se uvek preporučuje da se angažuju firme koje imaju svoj tim majstora i njihovih saradnika, jer na taj način posle svake intervenecije možete tražiti da Vam se ispostavi račun za urađene radove sa tačnim opisom svih radova i pozicija. Kada je firma registrovana (najčešće je to PR - preduzetnik ili SZR - Samostalna Zanatska Radnja) tada postoje i Prava i obaveze majstora kod pružanja majstorskih usluga. Takođe, i kada angažujete firmu, ista vam može uraditi predmer i predracun radova gde možete unapred da vidite koliko će vas koštati određena pozicija. Na taj način, smanjujete pojavu određenih “iznenađenja” prilikom renoviranja, gde se često pojave neki iznenadni troškovi. Ozbiljne firme, koje rade dugi niz godina već unapred mogu da predvide moguće probleme koji mogu da se jave tokom radova pa čak da ih odmah i uračunaju u cenu renoviranja.

Pogledajte ponudu Stanova

Zakonske obaveze stanara kod renoviranja stanova

Kao što i majstori, pod uslovom da su pravna lica, imaju svoje obaveze tako i sami stanari kao naručioci renoviranja imaju određene Zakonske obaveze stanara kod renoviranja stanova. Kada se pogodi neki posao sa firmom koja radi renoviranja, naručilac posla svakako u tom dogovoru ima neke svoje obaveze kojih bi trebalo da se pridržava ukoliko je to definisano dogovorom. Dogovor je najbolje da se stavi na papir kao neka vrsta ugovora gde će svaka strana detaljno znati svoja prava i obaveze. Što se tiče stanara kao Naručioca posla, obaveze su obično tiču plaćanja gde se strane dogovore da li plaćanje ide pre ili posle urađene određene pozicije, ko obezbeđuje materijal ili da li se radi avansno plaćanje u iznosu od 50% ugovorene cene određene pozicije.

Sa druge stane, obaveza Naručioca posla je da po sklopljenom dogovoru sa Izvođačem, odmah obavesti Upravnika zgrade da će imati u zgradi radove, da mu posalje na email ili telefon opis svih radova, kao i okvirni rok trajanja radova. Takođe, obaveza Naručioca posla je da na oglasnoj tabli obavesti sve stanare u zgradi o radovima kao i obaveštenje ukoliko isključuje vodu. Naravno, obično radovi u stanu proizvode buku i prašinu i Naručilac posla bi u svom obaveštenju trebalo da se izvini komšijama sa moguću buku i da zamoli za razumevanje, kao i da naglasi da će očistiti o svom trošku sva mesta koja su se uprljala od građevinskih radova (lift, hodnik, ulaz u zgradu i sl). Sva obaveštenja moraju biti na vidljivom mestu za sve stanare.   

Procenite Cenu Vaseg Stana On-Line

Zakonske obaveze majstora kod renoviranja stanova

Kao što Naručilac renoviranja ima svoje obaveze kako prema majstorima (ako su pravna lica), tako ima i prema zgradi u kojoj živi i gde se radi renoviranje, tako i majstori, odnosno firma, koja radi renoviranje imaju svoje Zakonske obaveze kod renoviranja stanova. Drugačije je sve kada je angažuju majstori koji rade kao fizička lica. Tu Naručilac nema zakonskih obaveza kao ni prava ukoliko majstor ne uradi dobro dogovoreni posao i sve intervencije pravno gledao mogu se sprovesti kao standarni parnični postupak između dva fizička lica. Kada je lice koje obavlja renoviranje firma (preduzetnička radnja ili SZR), što je i preporuka za Naručioca renoviranja, tada je svakako najbolje da se uradi predračun radova i ako treba sastavi ugovor gde bi se definisale sve obaveze Izvršioca posla.

Pod tim se podrazumeva da se svi građevinski radovi obave kvalitetno, da se urade sve dogovorene pozicije, da se urade sva testiranja sistema (vodovoda, grejnih tela, elektro mreže) i da se Naručiocu posla pozicija preda u ispravnom stanju. Takođe, Izvršilac posla bi trebalo da pruži garanciju na sve svoje radove. Garancija bi trebalo da ima trajanje od nekoliko meseci za određene radove. Naravno, garancija mora biti detaljno opisana i objašnjena tako da i Naručioca obavezuje – što znači da ako primeti neke nepravilnosti da ne pokušava da sam reši problem (na primer, curenje u zidu), nego da odmah obavesti Izvršioca posla. Naravno, nikom nije cilj da loše uradi neku intrevenciju koju će posle morati da popravlja i time sebi stvara dodatne troškove, izbegava neprijatne situacije kao i moguće sudske sporove, ali svakako mogu da se dese neke nepredviđene situacije. Naravno, garancija bi trebalo da obuhvata samo pozicije gde su nepravilnosti utvrđene kao loše urađen posao. To je jako važno da se naglasi da bi Naručilac renoviranja bio svestan da i Garancija ima svoja ograničenja. Na primer, ako su majstori dobro i kvalitetno uradili kupatilo ali je od komšije odozgo nešto procurelo i spustilo se do kupatila Naručioca, svakako šteta koja je nastala na taj način, nikako ne može da potpadne pod garanciju.