Šta prvo tražiti - stan ili najpovoljniji stambeni kredit ?

Kupci stanova kada krenu u potragu za kupovinom stana, kao prvo, krenu da gledaju oglase da vide tekuće ponude i svakako tu je savet da se angažuje Agencija za nekretnine koja će prema kriterimumima koje podnese  kupac, sigurno naći najoptimalnije rešenje. Kupac koji planira da kupi stan, tako što će uzeti stambeni kredit, sebi na početku postavlja pitanje - Šta prvo tražiti - stan ili stambeni kredit ?

U tim slučajevima, kupac ima nedoumice da li da traži stan i ako nađe neku povoljnu priliku, šta ukoliko se desi da mu banka ne odobri kredit za taj iznos? Kupac mora biti svestan da uzimanje kredita traži neke određene zahteve koji moraju da se ispune da bi mu banka odobrila kredit. Kao prvo, kupac mora da da učešće koje obično iznosi oko 20% od cene nekretnine, dok ostatak predstavlja visinu kredita. Tako da kupac mora biti svestan da pre potrage za stanom, prvo poseti banku, vidi da li ispunjava sve uslove za dobijanje stambenog kredita i ukoliko ispunjava, da tek onda krene u potragu za stanom, s tim što sada zna o kojoj sumi se radi.

Na primer, ukoliko ima za učešće od 20% koje iznosi od 12.000 eura, i ispunjava sve uslove da uzme kredit koji bi iznosio oko  48.000 eura, kupac može da krene u potragu za stanom čija bi cena bila oko 60.000 eura. Naravno, ukolio bi uspeo da uz dogovor sa prodavcem snizi cenu, to mu svakako ide u prilog i kod visine kredita, ali kao polaznu tački kod pretrage mora biti svestan da je njegov realni budžet 60,000 eura. Naravno, ukoliko naiđe na neku nekretninu koja ima neke dodatne prednosti  ali se radi o vrednosti koja prelazi predviđen budžet, na primer vrednost nekretnine je 67.000 eura, kupac bi trebao da ode do banke i da mu ponovo izračunaju kolika bi mu bila rata i naravno da li ispunjava uslove za kredit ukoliko se radi o drugom iznosu. Prostom proporcijom kupac može da predpostavi kolika bi mu bila rata ako je nekretnina 60.000 ili 67.000 eura ali se postavlja pitanje da li ga banka “vidi” kao platežno sposobnog da mu odobri veći kredit. U tim situacijama najbolje je odmah otići kod svog Agenta u Banci ili kod Agencije za nekretnine koji će dati najbolji savet.

stambeni krediti

Potraga sa stanom je proces koji može da se završi za mesec dana, a može i da potraje i više meseci u zavisnosti od zahteva koje kupac ima. Ukoliko kupac ima neke striktne parametre od kojih ne želi da odstupi, potraga sa stanom će svakako trajati. Tržište nekretnina u Beogradu je relativno veliko, postoji veliki broj sajtova koji nude nekretnine gde Korisnik u par klikova može vrlo lako da vidi šta ima od ponude stanova prema njegovim kriterijumima. Međutim, ono što se nameće kao pitanje, a pogotovo kada kupac planira da kupi stan  “iz kredita”, je šta je “starije” u tom procesu, odnosno da li kupac da prvo traži kredit ili stan?

Najednostavniji odgovor je da traži i jedno i drugo, ali ipak blaga prednost se daje potrazi za najpovoljnim kreditom.

Razlog je vrlo jednostavan – kada kupac traži stan koji misli da kupi iz kredita, prvo treba da sagleda koliko je kreditno sposoban i koliki uopšte kredit može da podigne. Konkretno to bi izgledalo u praksi da budući kupac pregleda prvo sve bankarske ponude koje se tiču stambenih kredita i povoljnosti koje banke nude u tim paketima. Ličnom odlaskom kod Agenata koji se bave stambenim kreditima, iznošenjem svih parametara koji definisu njegovu kreditnu sposobnost – visinu plate, poziciju na radnom mestu, radni staž itd, banka na osnovu toga može da mu kaže koji kredit bi mogao da uzme i pod kojim uslovima. Na taj način, Korisnik kredita i budući kupac, ima okvirnu sliku svog budžeta i samim tim u potragu za stanom kreće sa određenim kriterijumima koji se tiču cene stanova. Filtriranjem podataka pretrage stanova na osnovu cene, dalje kupac može dodatno da filtrira i neke druge podatke (na primer: lokacija, tip stana, broj soba itd), ali sve u skladu sa budžetom koji mu je banka kalkulacijom odredila.