Stambeni kredit za renoviranje stana

Sve vreme se ovde bavimo stambenim kreditima. Međutim, danas u ponudama banaka možete videti oglase tipa - Stambeni kredit za renoviranje stana. To znači, da banke daju kredite u mnogo manjim iznosima od stambenih kredita su namenjeni za određena renoviranja u stanu – pregrađivanje, kompletno renoviranje kupatila, postavljanje parketa itd. Naravno, niko ne želi da se zadužuje kod banke da bi nešto renovirao za 1000 eura u svom stanu (na primer, krečenje stana od 75 kvm ili ugradnja plakara) jer je to iznos koji bi mogao i da uštedi za jedan određeni period. Ukoliko su renoviranja malo većeg obima, na primer od 3.000-5.000 eura (više većih intervencija  stanu) onda banka može biti dobro rešenje.

Kao prvo, iznosi su mnogo manji, periodi vraćanja su oko 5-7 godina što u odnosu na 25-30 godina za stambene kredite mnogo kraći period i korisnk kredita je mnogo kraće dužnik. Vrlo često, lica koja imaju manje nekretnine koje su dobili nasleđivanjem, uzmaju kredit da kompletno srede stan koji će da izdaju, a sama mesečna renta od izdatog stana, vraća uzeti kredit. Na taj način, korisnik kredita postaje Zakupac i organizuje sebi posao tako – “da mu se kredit sam vraća”. Naravno, tu korisnk kredita treba da realno sagleda sve parametre – koliki kredit planira da uzme i kako misli da renovira stan jer će mu to kasnije odrediti cenu zakupa. Drugim rečima, da sagleda isplativost uzimanja kredita za renoviranje i isplativost renoviranja u odnosu na buduću cenu rente kada bude taj renoviran stan izdavao.

Renoviranje stana je nešto sto je svako od nas u jednom trenutku imao u svojoj kući. Bez obzira na na veliki posao koje ono iziskuje (prašina, nered itd) i na kraju i fizički umor (nadgledanje majstora, kupovina materijala itd), rezultat koji sledi na kraju jeste da uživate u svom novom i sređenom domu. Svakako postoje razna renoviranja i svako renoviranje ima neke svoje troškove. Krečenje ima neko svoje troškove, kompleto sređivanje kupatila ima neku svoju matematiku i kompleksnost ali svakog od njih povezuje ih ista nit – a to su finansije. Bez obzira koje god da je renoviranje, ono zahteva i novčana sredstva koja najčešće i nisu tako mala. Pogotovo sad, kada su cene građevinskog materijala drastično skočile od početka godine, sada će i svako naredno renoviranje biti dosta skuplje. Skočile su i cene osnovnog građevinskog materijala – kreča, peska, gleta, pločica, cevi itd …

renoviranje stana

Ljudi vrlo često, a pogotovo kada se kompletan stan renovira, uzimaju kredite koji su baš namenjeni za to. To su obično krediti od 3.000 – 5.000 eura, retko kad i nešto više u zavisnosti od ugradnje materijala. Drugim rečima, kupatilo se može renovirati i za 2.000 eura ali iza 20.000 eura u zavisnosti od želja vlasnika.

Sa druge strane, budući kreditor bi trebalo da pozove nekog građevinskog preduzimača da mu uradi kompletnu procenu koliko bi renoviranje koštalo. Kroz predmer i predračun, Korisnik bi imao uvid koliko kredit može da uzme. Banke danas daju relativno povoljne kredite za renoviranje stanova, jer su to krediti koji se brzo vraćaju (misli se period vraćanja koji je negde oko 5-7 godina),  mesečne rate obično nisu velike i samo apliciranje nije restriktivno kao kada je apliciranje za stambeni kredit. Takođe, prednost je što banka ne tražu učešće u nekom procentu tako da korisniku ostaje samo da podnese sva potrebna dokumenta koja bi pokazala njegovu kreditnu sposobnost. I kod ovih kredita glavna stavka je visina plate tako da Korisnik pre apliciranja, izračuna okvirne troškove. Naravno, ti troškovi ne treba da budu precizni u dinar ali svaki građevinski preduzimač, vrlo brzo može da definiše cene i to na osnovu nekih ključnih parametara. Na primer, zna se koliko košta krečenje (molerski radovi), zna se koliko košta postavljanje pločica (keramičarski radovi), na osnovu kvadrature može da se uradi predmer materijala (od količine materijala i opreme) i naravno rok izrade svake intervencije.